Warfarin Nycomed recenzije

Obrazac za puštanje: Tablete

Recenzirao Victoria (gost), datum dodavanja: 27.07.2017

Rezultat: negativne povratne informacije

Tijekom njegova prijema dogodio se drugi srčani udar

Prednosti: samo jeftino

Nedostaci: Potpuno beskorisna, nije štitila od srčanog udara

U početku je sve bilo prilično dobro. Bilo mi je drago što nisam morao trošiti puno novca na lijekove, osjećao sam se normalno i nisam primijetio nikakve nuspojave. Testovi nisu bili sasvim dobri, ali nadao sam se da će s vremenom sve uspjeti. I nakon dva mjeseca uzimanja, imao sam drugi srčani udar. Tada su pronašli još nekoliko krvnih ugrušaka, koji su se, kako sam razumio, formirali baš dok sam uzimao Warfarin. Pio sam dozu od 5 mg, ne tako malu da bi se na njoj moglo griješiti. Bio sam u miru, slijedio sam dijetu, pa mogu misliti isključivo na sam lijek, koji se pokazao neučinkovitim. Sada koristim lijek nove generacije koji se zove Pradaxa. Košta 800 rubalja, ali uspio je napraviti analize savršenim u mjesec i pol.

Recenzirao Klavdia (gost), dodan datum: 27.07.2017

Rezultat: negativne povratne informacije

Donio je samo štetu

Nedostaci: Neučinkovit, uzrokovao je krvarenje

Ne mogu reći da sam izgubio puno novca koristeći Warfarin, ali izgubio sam nešto vrijednije, zvano vrijeme, jer sam ga uzeo da razrijedi krv prije operacije srca. Operacija je bila zakazana za srpanj, a drogu sam počeo uzimati u ožujku. Počeo sam s malom dozom jedne tablete, a privremene analize pokazale su da nema pozitivnog pomaka. Morala sam piti 2 tablete nekoliko mjeseci, ali nažalost, čak ni ta doza nije bila dovoljna da bih postigla normalne rezultate. Liječnik je riskirao da mi propiše 3 tablete, jer nije preostalo puno vremena prije operacije, a moje su analize bile daleko od idealnih. I što mislite - nakon mjesec i pol takvog liječenja, upravo sam završio u bolnici s krvarenjem. Najzanimljivije je da je uz sve to viskoznost moje krvi i dalje bila visoka, a krvarenje je uzrokovano činjenicom da je lijek doslovno korodirao tkiva želuca. Naravno, operacija je morala biti odgođena, a sada se moram liječiti novim, skupim lijekom i bojim se da moje bolesno srce neće potrajati do operacije, koja je sada zakazana za zimu..

Recenzirao Yana (gost), datum dodavanja: 27.07.2017

Rezultat: negativne povratne informacije

Bolje potrošiti na skuplje lijekove

Nedostaci: Vrlo slabo i sporo djelovanje, čak i kod malih doza uzrokuje nuspojave, u velikim dozama je opasno

Ne savjetujem vam da se nadate da ćete naći od osobe Warfarin i proračunski i učinkovit lijek. Kolika je cijena - takva je i kvaliteta, a to se odnosi ne samo na učinak, već i na nuspojave. Prvo, dopustite da vam kažem o učinkovitosti. Izuzetno je nizak, lijek djeluje vrlo sporo i gotovo je beskoristan u malim dozama. Uz standardnu ​​dozu od 5 mg, postoji određeni učinak, ali već kod takve doze, krajnje neugodne nuspojave lijeka počinju puzati u obliku jake mučnine, stomačnih grčeva i probavnih problema. Istodobno, u takvoj dozi nemoguće je brzo postići stabilan i kvalitetan rezultat. Uzimala sam tih 5 mg 2 puta dnevno tijekom 2,5 mjeseca, ali ultrazvuk je pokazao da se krvni ugrušak smanjio za samo 6%. Shvaćate da je teško nazvati takav rezultat ne samo dobrim, već čak i pristojnim. Uzimanje varfarina u većim dozama više je nego opasno, a zbog straha od krvarenja to nisam ni pokušao. Koliko sam shvatio, učinkovit lijek je brz i jak, a Warfarin se ne može nazvati ni jednim ni drugim, pa sam odlučio da je bolje kupiti skupe lijekove, čija je učinkovitost zagarantovana.

Recenzirao Varvara (gost), datum dodavanja: 27.07.2017

Rezultat: pozitivne povratne informacije

Ne za ozbiljne slučajeve, već za prevenciju

Prednosti: niska cijena, dobar učinak, sigurnost

Nedostaci: potreban je spor rad, dugotrajna uporaba, nije prikladna za ozbiljne slučajeve

Warfarin proizvode Japan i Rusija, domaća droga je najprofitabilnija. Uzmem jedan i potrošim samo 79 rubalja mjesečno na njega. Učinak je također dobar, već sam prošla dva tečaja liječenja već 5 mjeseci, a trenutno nemam rizik od tromboze. No, kao što se može vidjeti iz duljeg trajanja tečaja, Warfarin se ne može nazvati brzog djelovanja. Zbog toga ne bih savjetovao da se koristi u akutnim stanjima, kada treba hitno rastopiti krvni ugrušak. Ali Warfarin je savršen za preventivno liječenje osoba s nasljednom predispozicijom za trombozu, jer u ovom slučaju nije potrebno brzo liječenje. Situacija je jednako dobra s nuspojavama. Ako nema predoziranja lijeka, oni se uopće ne daju osjećati, koliko je pokazalo moje osobno iskustvo. Da biste izbjegli predoziranje vrlo je jednostavno, samo trebate redovito nadzirati krvnu sliku. Nema drugih nijansi u korištenju Warfarina, pa preporučujem da ne zaboravite na postojeće i koristite ga za svoje zdravlje.

Recenzirala Olga (gost), datum dodavanja: 27.07.2017

Rezultat: pozitivne povratne informacije

Jeftino i učinkovito

Prednosti: Jeftino, pristupačno, učinkovito, nisu primijetili ozbiljne nuspojave

Nedostaci: Učinak se pojavljuje u punoj snazi ​​samo tijekom vremena, u velikim dozama izaziva nuspojave

Liječnik mi ga je propisao nakon uklanjanja krvnog ugruška kako bih spriječio stvaranje novih u budućnosti. Ovaj sastanak mi je odgovarao, jer je Warfarin jeftin i ne treba ga tražiti u ljekarnama, prodaje se u gotovo svim. Uzimam ga već peti mjesec, svaki mjesec i pol sam testiran na trombocite. Prva dva mjeseca razina im je malo porasla, ali sada je sve normalno, iako je doza ostala ista. Iz ovoga zaključujem da se učinak lijeka s vremenom povećava, pa nema potrebe žuriti i povećavati njegovu dozu odmah. Štoviše, velika doza prijeti nuspojavama, a ako popijete nisku, možete ih u potpunosti izbjeći. Uzimam 2,5 mg i ne osjećam nikakve negativne učinke varfarina. Ako stolica ne postane tamna i blago tekuća, ali budući da je to samo labava stolica, a ne proljev, čak ni ovo ne mogu nazvati očitom nuspojavom koja može ozbiljno naštetiti.

Warfarin - upute za uporabu, recenzije, analozi i obrasci za oslobađanje (tablete od 2,5 mg) lijeka za liječenje i sprječavanje tromboze i vaskularne embolije u odraslih, djece i trudnoće. Interakcije s alkoholom i prehranom

U ovom članku možete pročitati upute za uporabu lijeka Warfarin. Dani su pregledi posjetitelja web stranica - potrošača ovih lijekova, kao i mišljenja liječnika specijalista o upotrebi Warfarina u njihovoj praksi. Veliki zahtjev za aktivno dodavanje svojih recenzija o lijeku: je li lijek pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, a što proizvođač možda nije naveo u napomeni. Varfarinski analozi u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje i prevenciju tromboze i vaskularne embolije kod odraslih, djece, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Interakcija lijeka s alkoholom.

Warfarin je neizravni antikoagulant. Blokira sintezu faktora koagulacije krvi ovisnih o vitaminu K, i to 2, 7, 9 i 10. Koncentracija ovih komponenti u krvi se smanjuje, proces koagulacije krvi usporava.

Početak antikoagulantskog učinka uočen je nakon 36-72 sata od početka primjene lijeka, s razvojem maksimalnog učinka 5-7 dana od početka primjene lijeka. Nakon prekida lijeka dolazi do obnavljanja aktivnosti faktora koagulacije krvi ovisnih o vitaminu K, unutar 4-5 dana.

Sastav

Varfarin natrij + pomoćne tvari.

farmakokinetika

Warfarin se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Metabolizira se u jetri. Warfarin se iz tijela izlučuje u obliku neaktivnih metabolita u žuči koji se reapsorbiraju u gastrointestinalnom traktu i izlučuju mokraćom.

indikacije

Liječenje i prevencija tromboze i embolije krvnih žila:

  • akutna venska tromboza i plućna embolija;
  • postoperativna tromboza;
  • ponovljeni infarkt miokarda;
  • kao dodatno sredstvo za kirurško ili medicinsko (trombolitičko) liječenje tromboze, kao i za električnu kardioverziju atrijske fibrilacije;
  • ponavljajuća venska tromboza;
  • reembolija plućne arterije;
  • protetika zalistaka srca i krvnih žila (moguća je kombinacija s acetilsalicilnom kiselinom);
  • tromboza perifernih, koronarnih i moždanih arterija;
  • sekundarna prevencija tromboze i tromboembolije nakon infarkta miokarda i atrijske fibrilacije;
  • liječenje i sprečavanje prolaznih ishemijskih napada i udaraca.

Obrasci za izdavanje

Uputa za uporabu i doziranje

Warfarin je propisan jednom dnevno u isto vrijeme. Trajanje liječenja određuje liječnik u skladu s indikacijama za uporabu..

Prije početka terapije odredite MHO. Daljnja laboratorijska kontrola provodi se redovito svakih 4-8 tjedana..

Trajanje liječenja ovisi o kliničkom stanju pacijenta; liječenje se može odmah otkazati.

Početna doza za bolesnike koji prethodno nisu koristili varfarin je 5 mg dnevno (2 tablete) prva 4 dana. 5. dana liječenja određuje se MHO i, u skladu s ovim pokazateljem, propisuje se doza održavanja lijeka. Uobičajena doza održavanja lijeka je 2,5-7,5 mg dnevno (1-3 tablete).

Za bolesnike koji su prethodno koristili varfarin, preporučena početna doza je dvostruko poznata doza održavanja lijeka, a primjenjuje se u prva 2 dana. Liječenje se zatim nastavlja s poznatom dozom održavanja. 5. dana liječenja prati se MHO i doza se prilagođava u skladu s ovim pokazateljem.

Preporučuje se održavanje MHO indeksa od 2 do 3 u slučaju prevencije i liječenja venske tromboze, plućne embolije, atrijske fibrilacije, dilatirane kardiomiopatije, kompliciranih bolesti srčanih zalistaka, zamjene srčanih zalistaka bioprotezama. Viši vrijednosti MHO od 2,5 do 3,5 preporučuju se za protetske srčane zaliste s mehaničkim protezama i kompliciranim akutnim infarktom miokarda.

Podaci o upotrebi varfarina u djece su ograničeni. Početna doza obično je 0,2 mg / kg dnevno za normalnu funkciju jetre i 0,1 mg / kg dnevno za disfunkciju jetre. Doza održavanja odabira se u skladu s MHO pokazateljima. Preporučene razine MHO-a iste su kao i za odrasle. Odluku o propisivanju varfarina djeci treba donijeti iskusan stručnjak. Liječenje treba nadgledati iskusni pedijatar.

Ne postoje posebne smjernice za uzimanje varfarina u starijih bolesnika. Međutim, starije pacijente treba pomno pratiti jer imaju veći rizik od nuspojava..

Disfunkcija jetre povećava osjetljivost na varfarin, jer jetra proizvodi faktore zgrušavanja, a također metabolizira varfarin. Ova skupina bolesnika zahtijeva pažljivo praćenje pokazatelja MHO..

Pacijenti s oštećenjem bubrega ne trebaju nikakve posebne savjete kako prilagoditi dozu varfarina. Bolesnici na peritonealnoj dijalizi ne trebaju dodatno povećanje doze varfarina.

Pred-, peri- i postoperativna antikoagulacijska terapija provodi se kao što je opisano u nastavku. Odredite MHO tjedan dana prije planirane operacije. Prestanite uzimati varfarin 1-5 dana prije operacije. U slučaju visokog rizika od tromboze, pacijentu se za profilaksu daje supkutano heparin niske molekularne težine. Trajanje pauze za varfarin ovisi o MHO. Prestanite uzimati varfarin:

  • 5 dana prije operacije za MHO> 4;
  • 3 dana prije operacije za MHO od 3 do 4;
  • 2 dana prije operacije za MHO od 2 do 3.

MHO treba odrediti uvečer prije operacije i 0,5-1 mg vitamina K1 davati oralno ili intravenski, s INR> 1,8.

Uzmite u obzir potrebu za infuziranjem nefrakcioniranog heparina ili profilaktičkom primjenom heparina niske molekularne težine na dan operacije. Subkutano davanje heparina niske molekularne težine treba nastaviti 5-7 dana nakon operacije s istodobnim rekonstituiranim varfarinom..

Nastavite uzimati varfarin u uobičajenoj dozi održavanja istog dana u večernjim satima nakon manjih operacija i onog dana kada pacijent počne primati enteralnu prehranu nakon većih operacija..

Nuspojava

  • krvarenje;
  • povećana osjetljivost na varfarin nakon duže uporabe;
  • anemija;
  • mučnina, povraćanje;
  • bol u trbuhu;
  • proljev;
  • eozinofilija;
  • žutica;
  • osip;
  • osip;
  • svrbež;
  • ekcem;
  • nekroza kože;
  • vaskulitis;
  • gubitak kose;
  • nefritis;
  • urolitijaze;
  • tubularna nekroza;
  • reakcije preosjetljivosti očituju se u obliku osipa na koži, a karakteriziraju ih reverzibilnim povećanjem koncentracije jetrenih enzima, kolestatskim hepatitisom, vaskulitisom, priapizmom, reverzibilnom alopecijom i kalcifikacijom sapnika.

kontraindikacije

  • akutno krvarenje;
  • teške bolesti jetre;
  • teška bolest bubrega;
  • sindrom akutne diseminirane intravaskularne koagulacije;
  • nedostatak proteina C i S;
  • trombocitopenije;
  • bolesnici s visokim rizikom krvarenja, uključujući bolesnike s hemoragijskim poremećajima, varikoznim venama jednjaka, arterijskom aneurizmom, lumbalnom punkcijom, čirom na želucu i dvanaesniku, s teškim ranama (uključujući operativne), bakterijskim endokarditisom, zloćudnom arterijskom hipertenzijom, hemoragičnim moždanim udarom ;
  • trudnoća (1. tromjesečje i posljednja 4 tjedna);
  • utvrđena ili sumnja na preosjetljivost na komponente lijeka.

Primjena tijekom trudnoće i dojenja

Primjena lijeka kontraindicirana je u 1. tromjesečju trudnoće (primjena varfarina se ne preporučuje tijekom preostalih razdoblja trudnoće, osim u slučajevima krajnje nužnosti) i tijekom posljednja 4 tjedna.

Warfarin brzo prodire kroz placentarnu barijeru, ima teratogeni učinak na fetus (nazalna hipoplazija i kondrodisplazija, atrofija optičkog živca, katarakta što dovodi do potpune sljepoće, mentalne i fizičke zaostalosti, mikrocefalija) u 6-12 tjedana gestacije. Lijek može izazvati krvarenje na kraju trudnoće i tijekom porođaja.

Warfarin se izlučuje u majčino mlijeko u nemjerljivim količinama i ne utječe na aktivnost zgrušavanja krvi hranjene bebe. Stoga se lijek može koristiti tijekom dojenja (dojenje).

posebne upute

Preduvjet za terapiju varfarinom je pacijentovo strogo pridržavanje propisane doze lijeka. Pacijenti s alkoholizmom, kao i bolesnici s demencijom, možda se neće moći pridržavati propisanog režima varfarina.

Groznica, hipertireoza, dekompenzirano zatajenje srca, alkoholizam s istodobnim oštećenjem jetre, mogu pojačati učinak varfarina.

Kod hipotireoze, učinak varfarina može biti smanjen.

U slučaju zatajenja bubrega ili nefrotskog sindroma povećava se razina slobodne frakcije varfarina u krvnoj plazmi, što, ovisno o popratnim bolestima, može dovesti i do povećanja i smanjenja učinka. U slučaju umjerenog oštećenja jetre, pojačava se učinak varfarina. U svim gore navedenim uvjetima potrebno je provesti pažljivo praćenje razine MHO-a.

Pacijentima koji uzimaju varfarin, paracetamol, tramadol ili opijate preporučuju se kao sredstva protiv bolova.

Warfarin ne smiju uzimati bolesnici sa nasljednom intolerancijom galaktoze, nedostatkom enzima laktaze, malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Ako je potreban brz antitrombotski učinak, preporučuje se započeti liječenje heparinom; tada treba davati kombiniranu terapiju heparinom i varfarinom 5-7 dana dok se ciljna razina MHO ne održi 2 dana.

Da bi se izbjegla kumarinska nekroza, pacijenti s nasljednim antitrombotskim nedostatkom proteina C ili S prvo trebaju davati heparin. Istodobna početna doza punjenja ne smije biti veća od 5 mg. Davanje heparina treba nastaviti 5 do 7 dana.

U slučaju pojedinačne rezistencije na varfarin (što je rijetko), za postizanje terapijskog učinka potrebno je 5 do 20 utovarnih doza varfarina. Ako uporaba varfarina kod takvih bolesnika nije učinkovita, treba utvrditi druge moguće razloge: istodobna primjena varfarina s drugim lijekovima, neadekvatna prehrana, laboratorijske pogreške.

Liječenje starijih bolesnika treba provoditi s posebnim mjerama opreza, jer je sinteza faktora koagulacije i metabolizma jetre kod takvih bolesnika smanjena, što rezultira prekomjernim učinkom varfarina..

Interakcije s lijekovima

Ne preporučuje se započinjati ili prestati uzimati druge lijekove, mijenjati doze lijekova koji se uzimaju bez savjetovanja s liječnikom.

Uz istodobnu primjenu, potrebno je uzeti u obzir i učinke zaustavljanja indukcije i / ili inhibicije djelovanja varfarina drugim lijekovima..

Rizik od jakog krvarenja povećava se istodobnom primjenom varfarina s lijekovima koji utječu na razinu trombocita i primarnu hemostazu: acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, tiklopidin, dipiridamol, većina nesteroidnih protivzastupanja (s izuzetkom inhibitora COX-2), antibiotici penicilinske skupine u velikim dozama.

Također biste trebali izbjegavati kombiniranu upotrebu varfarina s lijekovima koji imaju izražen inhibicijski učinak na izocime sustava citokroma P450 (uključujući cimetidin, kloramfenikol), ako se uzimaju nekoliko dana, povećava se rizik od krvarenja. U takvim slučajevima cimetidin se može zamijeniti, na primjer, ranitidinom ili famotidinom..

Učinak varfarina može se pojačati ako se istodobno primjenjuju slijedeći lijekovi: acetilsalicilna kiselina, alopurinol, amiodaron, azapropazon, azitromicin, alfa i beta interferon, amitriptilin, bezafibrat, vitamin A, vitamin E, glibenklamid, glukagon, heplokafarcin, heplokafarcincin danazol, dekstropropoksifen, diazoksid, digoksin, disopiramid, disulfiram, zafirlukast, indometacin, ifosfamid, itrakonazol, ketokonazol, klaritromicin, klofibrat, kodein, levamisol, lovastatin, metolazekolazon, metolazelazon usta), nalidiksinska kiselina, norfloksacin, ofloksacin, omeprazol, oksifenbutazon, paracetamol (posebno nakon 1-2 tjedna kontinuirane upotrebe), paroksetin, piroksikam, proguanil, propafenon, propranolol, cjepivo protiv gripe, sulfizicin, sertralin, sulvastatazuol / trimetoprim, sulfafenazol, sulfinpirazon, sulindak, steroidni hormoni (anabolički i / ili androgeni), tamoksifen, ovajfur, testosteron, tetraciklini, tienilna kiselina, tolmetin, trastuzumab, troglitazon, fenitoin, fenilbutazon, fenofibrat, feprazon, flukonazol, fluoksetin, fluorouraciral, fluvkolamidamidin, chlololoidamidin, cefamandol, cefaleksin, cefmenoksim, cefmetazol, cefoperazon, cefuroksim, cimetidin, ciprofloksacin, ciklofosfamid, eritromicin, etopozid, etanol (alkohol).

Pripravci nekih ljekovitih biljaka (službenih ili neslužbenih) također mogu pojačati učinak varfarina: na primjer, ginkgo (Ginkgo biloba), češnjak (Allium sativum), angelika (Angelica sinensis), papaja (Carica papaya), kadulja (Salvia miltiorrhiza); i smanjiti: na primjer, ginseng (Panax ginseng), lužnjak (Hypericum perforatum).

Ne možete istodobno uzimati varfarin i bilo koju bolest svetog luka, iako treba imati na umu da učinak induciranja djelovanja varfarina može trajati još 2 tjedna nakon prestanka uzimanja lijekova iz čička. U slučaju da pacijent uzima pripravke iz čička, treba mjeriti i ukinuti MHO. Praćenje MHO-a mora biti temeljito njegova razina može se povećati nakon otkazivanja šipka. Nakon toga može se propisati varfarin..

Kinin, koji se nalazi u toničnim napicima, također može pojačati učinak varfarina..

Varfarin može pojačati učinke oralnih hipoglikemijskih sredstava derivata sulfoniluree.

Učinak varfarina može biti oslabljen ako se istodobno primjenjuje s azatioprinom, aminoglutethimidom, barbituratima, valproičnom kiselinom, vitaminom C, vitaminom K, glutetimidom, griseofulvinom, dikloksacilinom, disopiramidom, karbamazepinom, kolestiraminom, koenzimom Q10 retinoidi, ritonavir, rifampicin, rofekoksib, spironolakton, sukralfat, trazodon, fenazon, klordijazepoksid, klortalidon, ciklosporin.

Primjena diuretika u slučaju izrazitog hipovolemijskog djelovanja može dovesti do povećanja koncentracije faktora koagulacije, što smanjuje učinak antikoagulansa.

U slučaju kombinirane primjene varfarina s drugim lijekovima navedenim na donjem popisu, potrebno je pratiti MHO na početku i na kraju liječenja, a ako je moguće i nakon 2-3 tjedna od početka terapije.

Hrana bogata vitaminom K slabi učinak varfarina (to treba uzeti u obzir pri razvoju prehrane za liječenje lijekovima); pad apsorpcije vitamina K uzrokovan proljevom ili upotrebom laksativa pojačava učinak varfarina. Najviše vitamina K nalazi se u zelenom povrću, stoga prilikom liječenja varfarinom treba jesti sljedeću hranu s oprezom: amarantovo zelje, avokado, brokula, briselski klice, kupus, kanjolovo ulje, list šarenice, luk, korijander (kilantro), oguliti krastavce, cikoriju, kivi voće, zelena zelena salata, metvica, zeleni senf, maslinovo ulje, peršin, grašak, pistacije, crvene morske alge, špinatno zelje, proljetni luk, soja, čajevi (ne čajni napitak), zelje repa, vodenica.

Analozi lijeka Warfarin

Strukturni analozi za aktivnu tvar:

  • Warfarex;
  • Varfarin natrij;
  • Warfarin Nycomed;
  • Varfarin natrijev klatrat;
  • Marevan.

Uzimanje Warfarina!

# 1 konstantin111

# 2 nady1951

# 3 konstantin111

# 4 nady1951

# 5 konstantin111

# 6 nady1951

# 7 konstantin111

nady1951 (27. svibnja 2013. - 09:45) napisao:

Cijena je naravno visoka, ali pokazat ću djeci, ako je moguće, oni će pomoći. Stvarno sam ga želio kupiti.

# 8 ivanov2013

# 9 konstantin111

ivanov2013 (28. svibnja 2013. - 18:10) napisao je:

# 10 ivanov2013

# 11 konstantin111

ivanov2013 (31. svibnja 2013. - 09:34) napisao je:

# 12 alexmag

konstantin111 (18. svibnja 2013. - 17:58) napisao je:

Od 2007. uzimam varfarin, često kontroliram INR, trudim se jesti dobro, ne oslanjam se na hranu bogatu vitaminom K. Bolje je istodobno piti tablete (u mom slučaju 18:00), piti vodu, po mogućnosti ne tijekom obroka. jednostavno trebate, bez fanatizma, pronaći prikladno vrijeme i hranu za sebe, manje stresa, pokušajte se ne razboljeti, izbjegavajte uzimati tablete koje utječu na unos varfarina. Dešava se naravno da INR skoči, ali sam to postavio na svoje mjesto.

Ako vam treba uređaj Coaguchek XS - pišite mi, cijena je 23tr nova (na Internetu je cijena od 30tr, monopolisti zahtijevaju trgovinu barem preporučenom cijenom)

Warfarin Nycomed

Warfarin Nycomed: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Warfarin Nycomed

ATX kôd: B01AA03

Djelatna tvar: varfarin (Warfarin)

Proizvođač: Takeda Pharma Sp. zoološki vrt. (Takeda Pharma, Sp.z.o.o.) (Poljska)

Opis i fotografija ažurirana: 11.11.2019

Cijene u ljekarnama: od 68 rubalja.

Warfarin Nycomed - neizravni antikoagulant za oralnu primjenu.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete: svijetloplava, okrugla, bikonveksna, s križnom linijom (50 ili 100 tableta u plastičnim bocama, smješteno u kartonsku kutiju ili bez nje. Kartonska kutija također sadrži upute za uporabu Warfarin Nycomed).

Sastav od 1 tablete:

  • aktivna tvar: natrijev varfarin - 2,5 mg;
  • pomoćne komponente: povidon 30 - 1 mg; laktoza - 50 mg; kukuruzni škrob - 34,6 mg; indigo karmin - 0,006 4 mg; kalcijev hidrogenfosfat dihidrat - 32,2 mg; magnezijev stearat - 0,6 mg.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Varfarin natrij - aktivna tvar Warfarin Nycomed-a, neizravni je antikoagulant. Njegov učinak usmjeren je na blokiranje biosinteze faktora koagulacije krvi ovisnih o vitaminu K, u jetri, II, VII, IX i X. Kao rezultat toga, koncentracija ovih komponenti u krvi opada i, kao rezultat, proces koagulacije krvi usporava.

Primjena antikoagulacijskog učinka natrijevog varfarina primjećuje se nakon 36–72 sata, maksimalan učinak primjećuje se nakon 5–7 dana svakodnevne primjene Warfarin Nycomed-a. Aktivnost faktora koagulacije krvi ovisna o vitaminu K obnavlja se u 4-5 dana nakon prekida terapije.

farmakokinetika

Varfarin natrij brzo se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Veže se na proteine ​​krvne plazme u razini od 97-99%.

Metabolizam se odvija u jetri. Warfarin je racemična smjesa, a metabolizam R- i S-izomera (desni i levogirat, respektivno) provodi se na različite načine. Oba izomera pretvaraju se u dva glavna metabolita. Za R-enantiomer varfarina glavni katalizatori metabolizma su enzimi CYP1A2 i CYP3A4, za S-enantiomer - CYP2C9. S-enantiomer, u usporedbi s R-enantiomerom, ima veću antikoagulansku aktivnost (otprilike 2-5 puta), međutim, T1/2 (poluživot) potonjeg je veći. Pacijenti s polimorfizmima enzima CYP2C9, uključujući alele CYP2C9 * 2 i CYP2C9 * 3, mogu imati povećanu osjetljivost na varfarin, kao i povećan rizik od krvarenja.

Izlučivanje varfarina provodi se žuči u obliku neaktivnih metabolita koji se reapsorbiraju u gastrointestinalnom traktu i izlučuju mokraćom. T1/2 je u rasponu od 20-60 sati (S-enantiomer - 21-43 sata, R-enantiomer - 37-89 sati).

Indikacije za uporabu

  • tromboza i embolija krvnih žila: akutna / ponavljajuća venska tromboza, plućna embolija (liječenje i prevencija);
  • infarkt miokarda (sekundarna prevencija);
  • tromboemboličke komplikacije nakon infarkta miokarda (prevencija);
  • tromboemboličke komplikacije na pozadini atrijske fibrilacije, lezije srčanih zalistaka, kao i primjena kod pacijenata s protetskim srčanim zalistakom (prevencija);
  • prolazni ishemijski napadi i udari (liječenje i prevencija);
  • postoperativna tromboza (prevencija).

kontraindikacije

  • teške bolesti jetre i bubrega;
  • akutno krvarenje;
  • sindrom akutne diseminirane intravaskularne koagulacije;
  • trombocitopenije;
  • nedostatak proteina C i S;
  • prisutnost visokog rizika od krvarenja, uključujući bakterijski endokarditis, hemoragijske poremećaje, varikozne vene jednjaka, malignu arterijsku hipertenziju, intrakranijalno krvarenje, hemoragični moždani udar, arterijsku aneurizmu, čir na želucu i dvanaesniku, punkciju lumbalne kosti, kirurške rane ;
  • I tromjesečje i posljednja 4 tjedna trudnoće;
  • individualna netolerancija na komponente Warfarin Nycomed-a.

Warfarin Nycomed, upute za uporabu: metoda i doziranje

Warfarin Nycomed je namijenjen za oralnu primjenu. Lijek treba uzimati istodobno jednom dnevno. Trajanje tečaja određuje se individualno, ovisno o kliničkom stanju pacijenta. Liječenje se može povući bez postupnog smanjivanja doza.

Prije početka liječenja određuje se MHO (Međunarodni normalizirani omjer). Zatim se redovito provodi laboratorijska kontrola 1 puta u 4-8 tjedana.

Ako se ranije nije koristio varfarin, početna dnevna doza, koja se koristi 4 dana, je 5 mg. Petog dana liječenja potrebno je odrediti MHO i na temelju njegove vrijednosti odabrati dozu održavanja. Obično je u rasponu od 2,5 do 7,5 mg.

Preporučena početna doza za pacijente koji su prethodno koristili varfarin dvostruko je veća od doze poznate doze održavanja Warfarin Nycomed-a, a uzimaju se prva dva dana. Od trećeg dana liječenje se nastavlja poznatom dozom održavanja. Peti dan terapije, prati se MHO nakon čega će se možda trebati prilagoditi režim doziranja.

U liječenju i sprječavanju embolije plućne arterije, venske tromboze, atrijske fibrilacije, dilatirane kardiomiopatije, kompliciranih bolesti srčanih zalistaka, kada se protetičke srčane valvule s bioprotezama preporučuje održavati MHO indeks od 2 do 3. Preporučuju se veće vrijednosti MHO (2,5-3,5) za komplicirani akutni infarkt miokarda i protetiku srčanih zalistaka s mehaničkim protezama.

U djece su informacije o uporabi varfarina ograničene. Odluku o propisivanju lijeka trebao bi donijeti iskusni stručnjak. Obično je početna dnevna doza za disfunkciju jetre 0,1 ili 0,2 mg / kg, a njihov nedostatak. Doza održavanja podešava se prema MHO vrijednosti. Preporučene razine MHO u djece iste su kao i u odraslih. Terapija se provodi pod liječničkim nadzorom.

Prvoga dana djeci s INR od 1–1,3 dodjeljuje se punjena doza Warfarin Nycomed-a 0,2 mg / kg. Tada se tijekom tri dana doza odredi INR vrijednošću (u% od učitavajuće doze):

Ako je vrijednost pokazatelja> 3,5, morate prestati uzimati Warfarin Nycomed. Nakon što dostignete INR 3,5, morate prestati uzimati Warfarin Nycomed. Nakon dostizanja INR 4: u roku od 5 dana;

  • MHO 3-4: za 3 dana;
  • INR 2-3: za 2 dana.
  • Uvečer prije operacije treba utvrditi MHO; ako je INR> 1,8, vitamin K se daje intravenski ili oralno1 u dozi od 0,5-1 mg.

    U prisutnosti visokog rizika od tromboze, heparin male molekularne težine ubrizgava se supkutano radi profilaksa. Nakon operacije terapija se nastavlja 5-7 dana, zajedno s istodobnom ponovnom primjenom varfarina.

    Nakon manjih operacija, varfarin se nastavlja s uobičajenom dozom održavanja istog dana u večernjim satima, nakon većih operacija - na dan kada pacijent počne primati enteralnu prehranu.

    Nuspojave

    S obzirom na upotrebu Warfarin Nycomed-a, mogu se razviti sljedeći neželjeni efekti (> 10% - vrlo često;> 1% i 0,1% i 0,01% i 9: uzimanje Warfarin Nycomed-a otkazuje se 3-5 mg vitamina K oralno.

    Otkazivanje lijeka je naznačeno u sljedećim slučajevima (ovisno o razini INR):

    • INR 5-9 - planira se operacija: uzimanje Warfarin Nycomed-a prestaje i vitamin K propisuje se oralno u dozi od 2-4 mg (24 sata prije planirane operacije);
    • INR> 20 ili teška krvarenja: Dajte 10 mg vitamina K sporom intravenskom infuzijom, transfuzijom koncentrata faktora protrombinskog kompleksa, punom krvlju ili svježe smrznutom plazmom. Ako je potrebno, vitamin K daje se ponovo svakih 12 sati.

    T1/2 varfarin je 20-60 sati, stoga je nakon terapije potrebno dugotrajno praćenje pacijentovog stanja.

    posebne upute

    Strogo pridržavanje bolesnika koji uzimaju propisanu dozu Warfarin Nycomed-a preduvjet je za terapiju. Neki se pacijenti (npr. Oni s demencijom, alkoholizmom) možda neće moći pridržavati propisanog režima doziranja.

    Hipertireoza, alkoholizam s istodobnim oštećenjem jetre, vrućica, dekompenzirano zatajenje srca može pojačati učinak varfarina. U bolesnika s hipotireozom, učinak varfarina može biti smanjen.

    Kod nefrotskog sindroma ili zatajenja bubrega povećava se nivo slobodne frakcije varfarina u krvi u plazmi, što, ovisno o istodobnim bolestima, može pojačati ili umanjiti učinak. U bolesnika s umjerenim oštećenjem jetre primjećuje se porast učinka Warfarin Nycomed-a. U prisutnosti bilo kojeg od gore navedenih uvjeta, vrijednost MHO-a mora se pažljivo nadzirati..

    Tijekom terapije preporučuje se uzimanje paracetamola, opijata ili tramadola kao sredstva za ublažavanje bolova.

    Pacijenti s mutacijom u genu koji kodira enzim CYP2C9 imaju duži T1/2 varfarin. U takvim slučajevima, kako bi se smanjio rizik od krvarenja, Warfarin Nycomed koristi se u smanjenim dozama..

    Warfarin Nycomed sadrži laktozu, stoga, s rijetkom nasljeđenom intolerancijom galaktoze, manjkom laktaze, sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze, lijek se ne smije primjenjivati.

    Ako je potreban brz antitrombotski učinak, preporučuje se započeti liječenje heparinom. Zatim se 5-7 dana provodi kombinirana terapija heparinom i varfarinom dok se ne postigne ciljna MHO vrijednost i zadrži 2 dana.

    Ako je protein C nedovoljan, postoji mogućnost razvoja nekroze kože bez upotrebe šok doze varfarina. U tom slučaju liječenje treba započeti bez opterećenja doze varfarina, čak i s heparinom. Pacijenti s nedostatkom proteina S također mogu imati ovaj rizik, pa se stoga preporučuje sporije započinjanje upotrebe Warfarin Nycomed-a..

    U bolesnika s individualnom rezistencijom na varfarin (javlja se u rijetkim slučajevima) za postizanje terapijskog učinka, može biti potrebno 5–20 dozirajućih doza varfarina. Ako je terapija neučinkovita, treba razmotriti druge moguće uzroke, uključujući laboratorijske pogreške, nedovoljan unos prehrane i istodobnu upotrebu s drugim lijekovima..

    U starijih bolesnika mora se uzeti u obzir smanjenje sinteze faktora koagulacije i metabolizma jetre, što može dovesti do prekomjernog učinka varfarina..

    U slučaju oštećenja bubrežne funkcije u bolesnika s rizikom od hiperkoagulabilnosti (na pozadini jake arterijske hipertenzije ili bolesti bubrega), indicirano je češće praćenje razine INR-a.

    Primjena tijekom trudnoće i dojenja

    Tablete Warfarin Nycomed 2,5 mg ne smiju se primjenjivati ​​u prvom tromjesečju i tijekom posljednja 4 tjedna trudnoće. U preostalim razdobljima, osim u slučajevima hitne potrebe, primjena varfarina se ne preporučuje.

    Uzimanje Warfarin Nycomed-a tijekom trudnoće može dovesti do urođenih malformacija i smrti fetusa. Warfarin brzo prodire kroz placentarnu barijeru, djelujući na teratogeni učinak na fetus i dovodi do varfarin sindroma u fetusu u dobi od 6-12 tjedana gestacije. Sindrom se manifestira u obliku mikrocefalije, nazalne hipoplazije (deformacija nosa i druge promjene hrskavice) i točkaste kondrodisplazije na rentgenskom pregledu (posebno u dugim kostima i kralježnici), kratkih ruku i prstiju, odloženog fizičkog i mentalnog razvoja, atrofije optičkog živca i sl. katarakta koja dovodi do potpune sljepoće. Warfarin Nycomed može uzrokovati krvarenje u kasnoj trudnoći i tijekom porođaja.

    Žene reproduktivne dobi trebaju koristiti učinkovite metode kontracepcije tijekom terapije.

    Warfarin se izlučuje u majčino mlijeko, međutim, u slučaju uzimanja Warfarin Nycomed-a u terapijskim dozama, učinak na dojeno dijete se ne očekuje.

    Nema podataka o učinku varfarina na plodnost.

    S oštećenom funkcijom bubrega

    U teškim bolestima bubrega imenovanje Warfarin Nycomed-om je kontraindicirano.

    Za kršenja funkcije jetre

    U teškim jetrenim bolestima imenovanje Warfarin Nycomed-om je kontraindicirano.

    Interakcije s lijekovima

    Ne preporučuje se započinjati / prestati uzimati druge lijekove ili mijenjati doze bez savjetovanja s liječnikom.

    Prilikom propisivanja kombinirane terapije potrebno je uzeti u obzir i učinke zaustavljanja indukcije / inhibicije djelovanja varfarina drugim lijekovima..

    Vjerojatnost jakog krvarenja povećava se kombiniranom primjenom varfarina s lijekovima koji utječu na primarnu hemostazu i razine trombocita, uključujući acetilsalicilnu kiselinu, tiklopidin, klopidogrel, dipiridamol, antibiotike penicilinske skupine (ako se koristi u velikim dozama), većinu nesteroidnih protuupalnih lijekova (osim inhibicijskih sredstava) COG-2).

    Također je potrebno izbjegavati kombinirano imenovanje Warfarin Nycomed-a s sredstvima koja imaju izražen inhibicijski učinak na izocime citokromskog P sustava.450 (cimetidin, kloramfenikol), budući da se u pozadini njihove uporabe nekoliko dana povećava rizik od krvarenja. U takvim se slučajevima cimetidin može zamijeniti s drugim lijekom, na primjer, ranitidinom ili famotidinom..

    Lijekovi, u kombinaciji s kojima se smanjuje učinak varfarina:

    • bosentan: inducira transformaciju varfarina u CYP2C9 / CYP3A4 u jetri;
    • kolestiramin: smanjuje apsorpciju varfarina (zbog čega se antikoagulantni učinak varfarina može smanjiti) i utječe na enterohepatičku recirkulaciju;
    • mesalazin: može smanjiti antikoagulantni učinak varfarina;
    • aprepitant: inducira transformaciju varfarina u CYP2C9;
    • griseofulvin: antikoagulantni učinak kumarina se smanjuje;
    • sukralfat: postoji rizik od smanjene apsorpcije varfarina;
    • dikloksacilin, aminoglutethimid: metabolizam varfarina se povećava;
    • mitotan: antikoagulantni učinak varfarina može biti smanjen;
    • retinoidi: postoji rizik od smanjene aktivnosti varfarina;
    • antivirusna sredstva (nevirapin, ritonavir): metabolizam varfarina posredovan CYP2C9 se pojačava;
    • fenazon: primjećena je indukcija enzimskog metabolizma, smanjenje koncentracije varfarina u plazmi u krvi (uz kombiniranu upotrebu, može biti potrebno povećanje doze varfarina);
    • rifampicin: metabolizam varfarina je pojačan (kombiniranu upotrebu treba izbjegavati);
    • nafcilin: antikoagulantni učinak varfarina se smanjuje;
    • rofekoksib: mehanizam interakcije lijekova nije uspostavljen;
    • antidepresivi (trazodon, mianserin): postoje dokazi da kombinirana primjena s trazodonom dovodi do smanjenja INR-a i protrombinskog vremena, ali mehanizam ove interakcije nije poznat. Mehanizam interakcije s mianserinom također nije poznat;
    • barbiturati, antiepileptički lijekovi: metabolizam varfarina se povećava;
    • azatioprin: apsorpcija varfarina opada, a metabolizam se povećava;
    • klortalidon, spironolakton: diuretici s izraženim hipovolemičkim djelovanjem mogu dovesti do povećanja koncentracije faktora koagulacije, što smanjuje učinak varfarina;
    • klordijazepoksid, glutetimid, merkaptopurin, vitamin C: antikoagulantni učinak varfarina se smanjuje;
    • ciklosporin: njegova koncentracija raste, također zbog utjecaja na metabolizam, pojačava se njegov terapeutski učinak;
    • Pripravci iz šipka: povećava se metabolizam varfarina, a provodi ga CYP1A2, CYP3A4 (metabolizam R-varfarina) i CYP2C9 (metabolizam S-varfarina); nakon prestanka upotrebe šipka, očuvanje učinka indukcije enzima može se promatrati 14 dana. Pokazano je pažljivo praćenje INR-a, budući da se ukidanjem šipka može povećati njegova razina. Nakon toga moguće je imenovanje varfarina;
    • vitamin K: varfarin blokira biosintezu faktora koagulacije ovisnih o vitaminu K;
    • ginseng: moguće je izazvati transformaciju varfarina u jetri (kombinirano korištenje treba izbjegavati);
    • troglitazon: kao rezultat promjena u metabolizmu varfarina primjećuje se smanjenje koncentracije ili slabljenje učinka varfarina;
    • Hrana koja sadrži vitamin K: učinak varfarina je oslabljen. Tijekom terapije, hrana kao što su maslinovo ulje, amarantovo zelje, brokula, avokado, špinat, soja, voden kreš, repa, zelena senf, metvica, peršin, zelena salata, oguljena krastavaca, kupus i bruxelleska klica, proljetni luk, lišće chaillot-a, ulje kanjole, korijander (cilantro), luk, crvena morska trava, cikorija, pistacije, kivi, grašak, listovi čaja.

    Lijekovi, u kombinaciji s kojima je pojačan učinak varfarina:

    • cimetidin: postoji izražen inhibitorni učinak na citokrom P sustav450, što dovodi do smanjenja metabolizma varfarina (kombinirana primjena se ne preporučuje; cimetidin se može zamijeniti ranitidinom ili famotidinom);
    • metolazon, tienilna kiselina, tajfur, trastuzumab, flutamid, opojni analgetici (dekstropropoksifen), levamisol, glibenklamid, omeprazol, digoksin, propranolol, glukagon, alopurinol, tetraciklini, sulfanilamidi, sulfharilazoli (sulfharilazole)
    • klopidogrel, abciksimab, eptifibatid, tirofiban, heparin: učinak varfarina je pojačan kao rezultat dodatnih učinaka na hematopoetski sustav;
    • etakrilna kiselina: pojačan je učinak varfarina zbog njegovog izbacivanja iz veza s proteinima;
    • amiodaron: nakon tjednog kombiniranog korištenja metabolizam varfarina opada; nakon prestanka uzimanja amiodarona, ovaj učinak može trajati 1–3 mjeseca;
    • kinidin: sinteza faktora koagulacije krvi je smanjena;
    • lovastatin, simvastatin, fluvastatin, rosuvastatin, bezafibrat, gemfibrozil, klofibrat, fenofibrat (lijekovi za snižavanje lipida): kod kombinirane primjene postoji konkurencija za metabolizam, a posreduju ga CYP2C9 i CYP3A4;
    • diazoksid: moguće je zamijeniti varfarin, bilirubin ili neku drugu supstancu s visokim proteinom iz proteinskih veza;
    • tiklopidin: povećava se rizik od krvarenja, pa je potrebno nadzirati vrijednost INR;
    • propafenona: metabolizam varfarina je smanjen;
    • dipiridamol: povećava se koncentracija dipiridamola ili varfarina, što je povezano s potenciranjem njihovih učinaka, dok se vjerojatnost krvarenja (krvarenja) povećava;
    • steroidni hormoni (uključujući testosteron, danazol): metabolizam varfarina se smanjuje i / ili ima izravan učinak na sustave koagulacije i fibrinolize;
    • mikonazol (uključujući u obliku gela za usnu šupljinu): vlastiti klirens varfarina opada, dok se slobodni udio varfarina u krvnoj plazmi povećava; dolazi do smanjenja metabolizma varfarina koji je posredovan enzimima citokrom P sustava450;
    • cefalosporini (cefamandol, cefaleksin, cefmenoksim, cefmetazol, cefoperazon, cefuroksim): učinak varfarina se pojačava uslijed suzbijanja sinteze faktora koagulacije ovisnih o vitaminu K i drugih mehanizama;
    • sulfinpirazon: zbog smanjenja njegovog metabolizma i slabljenja veze s proteinima pojačava se antikoagulantni učinak;
    • penicilini u visokim dozama (amoksicilin, kloksacilin): povećava se vjerojatnost krvarenja (uključujući krvarenje iz nosa, desni, tamne stolice ili pojavu atipičnih modrica);
    • sredstva koja utječu na štitnjaču: dolazi do povećanja metabolizma faktora koagulacije ovisnih o vitaminu K;
    • kloramfenikol: metabolizam varfarina je smanjen jer kloramfenikol ima izražen inhibitorni učinak na citokrom P sustav450 (kombinirani prijem se ne preporučuje);
    • trimetoprim / sulfametoksazol: metabolizam varfarina se smanjuje, a primjećuje se i njegovo premještanje s mjesta vezanja na proteine ​​u plazmi;
    • kinoloni (grepafloksacin, ciprofloksacin, ofloksacin, norfloksacin, nalidiksinska kiselina), makrolidi (eritromicin, klaritromicin, azitromicin, roksitromicin), antifungalna sredstva (itrakonazol, flukonazol, ketokonazol; metabolizam ketokonazola)
    • acetilsalicilna kiselina: varfarin je istjeran s mjesta vezanja s albuminom, metabolizam varfarina je ograničen;
    • kodein: kombinacija kodeina i paracetamola dovodi do povećane aktivnosti varfarina;
    • Leflunomid: metabolizam varfarina koji posreduje CYP2C9 je ograničen;
    • nesteroidni protuupalni lijekovi (celekoksib, indometacin, azapropazon, oksifenbutazon, feprazon, piroksikam, tolmetin, sulindak i drugi, osim inhibitora COX-2): postoji konkurencija u metabolizmu koji provodi CYP2C9;
    • paracetamol (acetaminofen, posebno nakon 1-2 tjedna stalne primjene): utječe na stvaranje faktora koagulacije i ograničava metabolizam varfarina (kada se paracetamol koristi u dnevnoj dozi do 2000 mg, interakcija se ne pojavljuje);
    • fluorouracil, kapecitabin: smanjuje se sinteza CYP2C9, koja metabolizira varfarin;
    • kloral hidrat: mehanizam interakcije lijekova nije proučen;
    • antidepresivi - SSRI (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina), uključujući fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, sertralin: metabolizam varfarina je ograničen; postoji prijedlog da SSRI ograničavaju izoenzim CYP2C9, koji metabolizira najsnažniji izomer S-varfarin. Također morate uzeti u obzir da se varfarin i SSRI snažno vežu na albumin, stoga se, istodobnom uporabom, povećava vjerojatnost izmještanja jednog od njih sa mjesta vezivanja proteina;
    • lijekovi s antiepileptičkim djelovanjem (fenitoin, fosfenitoin): metabolizam varfarina se povećava, varfarin se izmješta s mjesta vezanja na proteine ​​u plazmi;
    • fenilbutazon: metabolizam varfarina se smanjuje, varfarin se izmiče s mjesta vezanja na proteine ​​u plazmi (kombiniranu upotrebu treba izbjegavati);
    • ifosfamid: primjećuje se supresija CYP3A4;
    • tramadol: postoji konkurencija za metabolizam posredovan CYP3A4;
    • tamoksifen: kao inhibitor CYP2C9, tamoksifen može povećati serumsku koncentraciju varfarina, što je povezano sa smanjenjem njegovog metabolizma;
    • imatinib: uočena je konkurentna supresija izoenzima CYP3A4 i supresija metabolizma varfarina posredovanog CYP2C9 i CYP2D6;
    • ciklofosfamid: kao antineoplastično sredstvo može povećati rizik od promjene antikoagulacijskog učinka varfarina;
    • metotreksat: zbog smanjenja biosinteze prokoagulantnih faktora u jetri pojačava se učinak varfarina;
    • alfa i beta interferon: dolazi do povećanja antikoagulacijskog učinka i povećanja serumske koncentracije varfarina (uz kombiniranu upotrebu potrebno je smanjenje doze varfarina);
    • etopozid: antikoagulantni učinak kumarina može se pojačati;
    • disulfiram: metabolizam varfarina je smanjen;
    • zafirlukast: zbog promjena u njegovom metabolizmu moguće je povećanje koncentracije ili povećanje učinka zafirlukasta;
    • cjepivo protiv gripe, proguanil: antikoagulacijski učinak varfarina može se pojačati;
    • brusnica: metabolizam varfarina posredovanog CYP2C9 je smanjen;
    • Angelica officinalis, papaja, ginkgo, kadulja, češnjak: kao rezultat potenciranja djelovanja antikoagulansa / antiagregata može se povećati rizik od krvarenja;
    • tonična pića koja sadrže kinin: kod konzumacije velikog broja pića može biti potrebno smanjenje doze varfarina, što je povezano sa smanjenjem biosinteze prokoagulantnih faktora u jetri.

    Ostale moguće interakcije:

    • disopiramid: moguće je oslabiti / povećati antikoagulacijski učinak varfarina;
    • etanol: moguća indukcija ili inhibicija metabolizma varfarina;
    • koenzim-Q10: zbog homogenosti kemijske strukture s vitaminom K, učinak varfarina može se pojačati ili suzbiti;
    • oralni hipoglikemijski agensi (derivati ​​sulfoniluree): varfarin može pojačati njihovo djelovanje.

    Ako je potrebna kombinirana primjena Warfarin Nycomeda s gore navedenim lijekovima, kontrolu INR-a treba provesti na početku terapije, nakon 2-3 tjedna (poželjno) i nakon njegova prestanka.

    analoga

    Analozi Warfarin Nycomed-a su: Warfarin, Marevan, Warfarin-OBL, Warfarex.

    Uvjeti skladištenja

    Čuvati na temperaturi do 25 ° C. Čuvati izvan dohvata djece.